Carbó

      Al Ripollès parlar de carbó, la gran majoria de les vegades vol dir parlar d'Ogassa, no en va durant més de cent anys l'extracció d'aquest combustible fou el treball i la vida d'aquest poble. L'activitat minera anava estretament vinculada a la vida quotidiana dels seus habitants, sovint es podien sentir les veus dels miners quan es comunicaven entre ells o el soroll dels cables quan feien "maniobres", per tot arreu era habitual creuar-se amb miners, vagons, vagonetes, o "matxos", només s'ha de dir que la plaça principal del poble (plaça Dolça) era el "camp de futbol" i el punt per on passava tot el carbó de l'explotació minera. Tot està en runes, però a part dels punts més coneguts d'aquesta explotació, resten molts vestigis perduts per diferents indrets del municipi (barraques, "terralleres", camins i plans inclinats per on havien circulat vagonetes i que ara estan coberts de vegetació etc ) que pràcticament ningú ha vist mai i que també voldria donar a conèixer.
    En aquest apartat CARBÓ també hi trobareu unes maquetes, fetes a escala 1:50 volen reflectir amb el màxim realisme possible els punts de treball més coneguts i emblemàtics i les activitats que a cada lloc s'hi realitzaven. Per fer aquestes reproduccions m'he servit sobretot del que jo havia vist, ja que quan van tancar les mines tenia 19 anys i ho recordo perfectament i també de les poques fotografies que van sortint d'aquella època. Dels comentaris que hi trobareu la majoria son extrets del llibre "Testimoni d'un temps" de Martí Mercader i Suñé, també del treball de Julio Gómez-Alba (La cuenca carbonífera de Surroca-Ogassa), altres de diverses persones vinculades amb les mines, però sobretot dels meus pares i avis que al haver-hi treballat i  viscut tota la vida en aquest ambient miner, entre històries i curiositats en tenien un munt, i les anècdotes evidentment son vivències personals meves que també n'hi tinc alguna.
    Tot el contingut que hi trobareu, voldria que servis per fer memòria agraïda a totes aquelles persones que en mig d'esforços, perills i generalment amb condicions molt precàries hi van treballar i que ara o ens n'oblidem o hi donem molt poca importància, quan en realitat si ens posem davant d'una mina abandonada, aquell forat negre i silenciós t'imposa un respecte impressionant. D'aquest passat i d'aquelles persones n'hauríem d'estar molt orgullosos.
      Les fotografies que hi podreu veure son de diversa procedència: del llibre "Testimoni d'un temps" de Martí Mercader i Suñé, Arxiu Municipal d'Ogassa, Ramón Pont, Manel Matute, A.F.C.E.C. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista Catalunya, ACRI Ripollès, centres d'antiguitats, familiars, personals i alguna de procedència desconeguda.

     Les maquetes relacionades amb el carbó i el ciment es poden veure a l'ajuntament de St. Joan de les Abadesses en horaris d'oficina, algunes a la planta baixa i altres al 2º pis.




                                                                            
Fitxa d'alta a l'Arrendatària del meu avi Josep.




                                                                         
Fitxa d'alta a l'Arrendatària del meu pare Mariano.













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada