Carbó

Al Ripollès parlar de carbó, la gran majoria de les vegades vol dir parlar d'Ogassa, no en va durant mes de cent anys l'extracció d'aquest combustible fou el treball i la vida d'aquest poble. L'activitat minera anava estretament vinculada a la vida quotidiana dels seus habitants, sovint es podien sentir les veus dels miners quan es comunicaven entre ells o el soroll dels cables quan feien "maniobres", per tot arreu era habitual creuar-se amb miners, vagons, "matxos" o vagonetes, només s'ha de dir que la plaça principal del poble (plaça Dolça) era el punt per on passava tot el carbó de l'explotació minera.
En aquest apartat CARBÓ hi trobareu unes maquetes, també fetes a escala 1:50, que volen reflectir amb el màxim realisme possible els punts de treball mes coneguts i emblemàtics i les activitats que a cada lloc s'hi realitzaven. Per fer aquestes reproduccions m'he servit sobretot del que jo havia vist, ja que quan van tancar les mines tenia 19 anys i ho recordo perfectament i també de les poques fotografies que van sortint d'aquella època. Dels comentaris que hi trobareu la majoria son extrets del llibre "Testimoni d'un temps" de Martí Mercader i Suñé, també del treball de Julio Gómez-Alba (La cuenca carbonífera de Surroca-Ogassa), altres de diverses persones vinculades amb les mines, però sobretot dels meus pares i avis que al haver treballat a les mines i  viscut tota la vida en aquest ambient miner, entre històries i curiositats en tenien un munt, i les anècdotes evidentment son vivències personals meves que també n'hi tinc alguna.
     Les fotografies que hi podreu veure son de diversa procedència: del llibre "Testimoni d'un temps" de Martí Mercader i Suñé, Arxiu Municipal d'Ogassa, Ramón Pont, Manel Matute, A.F.C.E.C. Arxiu Fotogràfic Centre Excursionista Catalunya, ACRI Ripollès, centres d'antiguitats, familiars, personals i alguna de procedència desconeguda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada